Upptagningen i höstas blev väl kanske inte vad den borde då det inte fanns tid och utrustning att göra det enkelt med trailer eller ramp. Blev till att släpa båten rullandes på stockar med block och talga igen. Avsaknaden av trailerögla i stäven sedan tidigare ägare underlättar inte precis. Måste väl öppna tunneln inifrån stuvutrymmet i fören för att komma åt och kunna få dit en klassad för att låsa fast båten i eller ansluta vinsch för upptagning.
Motorn blev kvar på båten även denna vinter så det blev inget vinterprojekt med den hemma i garaget eller någon seriösare vinterkonservering och service. Täckningen med presenning kunde nog också gjorts bättre så jag befarar att snö och reg kunnat komma in. Dyvikan är dock ur så regnvatten rinner ut via tunneln.
Båten behöver nya tofter att sitta på och jag funderar även på om jag kan få till vikbara kastdäck till för och akter och någon form av kapell-lösning över Lingehesten. Finns halkmönstrade markskydd i HDPE-plast som man kan såga till i lagom bitar. De 12mm tjocka blir dock ganska tunga och 6mm känns lite tunna men med ribbor som förstärkning kan det hålla.
Kring jul köpte jag en liten knap och ett snyggare växel-reglage som det tyvärr står Chris Craft på. Får se hur och om dessa prylar passar till mitt projekt.
Funderingar kring motor.
Byte till en bättre motor lockar men nya moderna utombordare känns lite för tunga min smak och blir nog för dyrt. Evinrudes E-tec 40-60 hk (2-T) som ofta ses på Muslingar väger ca 110 kg. Vilket är ungefär som en Honda 60 (4-T) eller mer. Ändå påstås fortfarande Evinrudes E-tec vara lättare än fyrtaktare? En gammal kvick och relativt lätt tvåtaktare på 30-90 hk är nog därför det vanligaste valet av motor på en Musling. Fyrtaktsmotorer med x antal kolvar, ventiler och andra rörliga delar känns lite omständigt. Olja och filter som skal bytas regelbundet och ändå mycket som kan svika en om man har otur. Garantin hjälper mig inte heller mycket ute på sjön ifall något händer i dåligt väder. Wankelmotorn och andra lätta kompakta rotationsmotorer känns därför mer intressanta idag då de kan anpassas till alternativa bränslen. Med endast två rörliga som roterar blir konstruktionen betydligt enklare och ger ändå samma vibrationsfria gångegenskaper som en trecylindrig fyrtaktsmotor.OMC som tidigare ägde Evinrude och Johnsson utvecklade och sålde redan under 70-talet en 530cc rotationsmotor/Wankel) till sina snöskotrar för att ersätta tvåtaktarna som var påväg att förbjudas i nationalparker. De byggde även ihop en utombordare med fyra st 530cc rotorer staplade på höjden för F1-båtracing. Motorerna hade vissa framgångar framgångar och vann några tävlingar medan men förhindrades att delta i andra tävlingar där reglerna gynnade Mercurys motorer. Under 80-talet valde OMC därför att satsa på nya V8-or istället för att bemöta Mercurys nyare och större tävlingsmotorer.
Idag 40 år senare är OMC's gamla rotationsmotorer påväg tillbaka! 20 år efter att OMC gick i konkurs har Paul Moeller/Freedom Motors jobbat vidare med OMC's rotationsmotorer och hoppas på nya marknader inom flyg generatorer och annan användning. Snöskoter-motorn som då gav 35-45 hk kan idag med effektivare kylning leverera upp till dubbla effekten (med oförändrad cylindervolym). Deras High-performance Rotapower® på 530cc ger 90hk. På etanol ger samma motor hela 125hk!
Tunga motorer i kombination med Muslingens vattentunnel och last ger ganska låga fribord så en lätt och kompakt motor med effekt från 40-90hk på en utombordarrigg vore Äldre tvåtaktare som trecylindriga Yamaha 90 är särskilt populära för sin relativt låga vikt (ca120kg). Personligen skulle jag nog föredra en en motor som väger betydligt mindre. Vad min tvåcylindriga Evinrude 40 från 1994 väger vet jag inte, men samma motorblock och rigg kunde levereras som 55 hk. En Wankel/rotationsmotoratt skulle bli både lättare och miljövänligare och snurra lika vibrationsfritt som en trecylindrig fyrtaktsmotor.